ΛΙΘΙΑΣΗ

Λιθίαση του Ουροποιητικού
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα αποτελεί για τον άνθρωπο η λιθίαση του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία και φύλο, σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή χώρας. Πιο συχνά παρουσιάζεται στους άνδρες σε αναλογία παραπάνω από 2 προς 1. Και μάλιστα στους άνδρες παρουσιάζονται σε νεαρές ηλικίες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται σε ηλικίες λίγο μεγαλύτερες, κατά μέσον όρο στα 45 με 50. Έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη συχνότητα σε μέλη της ίδιας οικογένειας – κληρονομικότητα.
Διατροφή και λιθίαση.
Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών και λευκωμάτων έχει αυξήσει το ποσοστό εμφάνισης της νόσου, ενώ η αποφυγή μιας τέτοιας δίαιτας και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η λήψη άφθονων υγρών είναι ο παράγοντας που θα προλάβει την εμφάνιση της λιθίασης. Η αυξημένη εμφάνιση σε μέλη της ίδιας οικογένειας πιθανόν να οφείλεται σε παράγοντες όπως ίδιες διατροφικές συνήθειες ή ίδιες συνθήκες διαβίωσης ή ακόμη και σε κληρονομικούς παράγοντες.
Συμπτώματα:
Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, όσο ο λίθος δεν προκαλεί απόφραξη, δε μπαίνει δηλαδή εμπόδιο στην αποχέτευση των ούρων. Όταν όμως αυτό συμβεί, τότε έχουμε τον Κωλικό του νεφρού, πολύ δυνατό πόνο, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ησυχία σε καμιά θέση, στριφογυρίζει ιδιαίτερα ανήσυχος, έχει τάση για εμετό ή κάνει εμετούς. Άλλες φορές, όταν ο λίθος κατέρχεται από τον νεφρό και πλησιάζει την ουροδόχο κύστη, τότε έχουμε και συχνουρία ή τάση για ούρηση. Όσο πιο δυνατός είναι ο πόνος – γι’ αυτό και κωλικός – τόσο παρουσιάζονται μαζί του ναυτία ή εμετοί. Ο λίθος προκαλεί απόφραξη, εμπόδιο δηλαδή στην αποχέτευση των ούρων και ταυτόχρονα αδιέξοδο στην ολοένα συνεχή παραγωγή ούρων και άρα συνεχώς μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποχέτευση αυτών, που για να χωρέσουν σ΄ αυτόν τον περιορισμένο χώρο, πρέπει ο χώρος να διαταθεί.

Λίθος - Ουρητήρα
Λίθος - Ουρητήρα

Λίθος – Ουρητήρα

Όταν ο νεφρός διατείνεται, τότε διατείνεται η κάψα του νεφρού – υδρονέφρωση, το εξωτερικό του περίβλημα διατείνεται και μαζί μ’ αυτό οι νευρικές απολήξεις που υπάρχουν σ’ αυτήν και ερεθίζουν ταυτόχρονα και τις νευρικές απολήξεις του στομάχου προκαλώντας τη ναυτία και τους εμετούς.

Αν ο λίθος είναι εκτός νεφρού, τότε αυτό που θα δούμε στην εξέταση αυτή θα είναι ενδεχομένως Υδρονέφρωση ή ακόμη και ουρητηρουδρονέφρωση – διατεταμένος νεφρός από την παρουσία συσσωρευμένων ούρων στον νεφρό ή ακόμη και στο αρχικό τμήμα του ουρητήρα, λόγω της μη αποχέτευσής τους. Άλλες εξετάσεις που όμως θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, λόγω του ότι απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία, θα είναι η Ενδοφέβια Πυελογραφία ή η Αξονική Πυελογραφία χωρίς σκιαγραφική ουσία η οποία εκτός του ότι μπορεί να μας δείξει την ακριβή θέση των λίθων μπορεί να εντοπίσει και να μας καταδείξει λίθους μη ορατούς στην ενδοφλέβια πυελογραφία.

Εξετάσεις για τη Λιθίαση
Εξετάσεις για τη Λιθίαση

Εξετάσεις για τη Λιθίαση

Οι πιο εύκολες εξετάσεις είναι κατ΄ αρχήν μια απλή ακτινογραφία, η ΝΟΚ (που περιλαμβάνει τους Νεφρούς, τους Ουρητήρες και την ουροδόχο Κύστη). Μέσω αυτής μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ιδέα για τυχόν παρουσία λίθου κάπου στο εμβαδόν του ουροποιητικού. Στη συνέχεια έχουμε τον Υπέρηχο του ουροποιητικού.

Λιθίαση Θηλώματα Ουροδόχου Κύστεως
Αν ο λίθος είναι εκτός νεφρού, τότε αυτό που θα δούμε στην εξέταση αυτή θα είναι ενδεχομένως Υδρονέφρωση ή ακόμη και ουρητηρουδρονέφρωση – διατεταμένος νεφρός από την παρουσία συσσωρευμένων ούρων στον νεφρό ή ακόμη και στο αρχικό τμήμα του ουρητήρα, λόγω της μη αποχέτευσής τους. Άλλες εξετάσεις που όμως θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, λόγω του ότι απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία, θα είναι η Ενδοφέβια Πυελογραφία ή η Αξονική Πυελογραφία χωρίς σκιαγραφική ουσία η οποία εκτός του ότι μπορεί να μας δείξει την ακριβή θέση των λίθων μπορεί να εντοπίσει και να μας καταδείξει λίθους μη ορατούς στην ενδοφλέβια πυελογραφία.

Εξωσωματική Λιθοτριψία
Εξωσωματική Λιθοτριψία

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Η εξωσωματική λιθοτριψία λίθων νεφρών και ουρητήρων μπορεί να γίνει ανώδυνα με τη διενέργεια πολύ αποτελεσματικού Λιθοτρίπτη και την παραμονή του ασθενή για μόνο 2 ώρες σε κλινήρη κατάσταση στην κλινική. Κατόπιν ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του και στις ασχολίες του. Όταν ο λίθος βρίσκεται στον νεφρό ή στο άνω ή ακόμη και στο μέσω τριτημόριο του ουρητήρα τότε η Εξωσωματική Λιθοτριψία είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του.

Ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Πυελογραφία ή σε Αξονική Πυελογραφία για να τεκμηριωθεί η διάγνωση και για να φανεί η ακριβής θέση του λίθου .

Η Εξωσωματική Λιθοτριψία γίνεται πάντα νοσηλεύοντας τον ασθενή σε κλινική ή σε νοσοκομείο όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, Λιθοτρίπτης. Η λιθοτριψία γίνεται χορηγώντας παυσίπονα στον ασθενή και όχι με νάρκωση. Ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει σε ένα ειδικό κρεβάτι πάνω από το οποίο υπάρχει Ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Με το μηχάνημα αυτό εντοπίζουμε το λίθο και στη συνέχεια επικεντρώνουμε πάνω σ’ αυτόν για να μπορούμε να στείλουμε ”κύματα” ενέργειας πάνω στο λίθο. Ο λίθος με τη σειρά του απορροφά την ενέργεια και σπάει σε μικρά κομμάτια ( Συντονισμός ). Τα κομματάκια του λίθου της επόμενες μέρες θα αποβληθούν.

Είναι πάντα απαραίτητος ο έλεγχος, μετά από ένα μήνα περίπου, για να ελέγξουμε τα αποτελέσματα.

Αν ο λίθος βρίσκεται στο κάτω ή τρίτο τριτημόριο του ουρητήρα τότε η εξωσωματική Λιθοτριψία δεν έχει θέση και θα πρέπει να επέμβουμε, ενδοσκοπικά. Στην περίπτωση αυτή γίνεται Ουρητηροσκοπική Λιθοτριψία.

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Ουρητηροσκοπική Λιθοτριψία με Laser
Η Ουρητηροσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική εξέταση ή μέθοδο μέσω της οποίας ακολουθώντας τους φυσικούς δρόμους, ουρήθρα, ουροδόχος κύστη και ουρητηρικό στόμιο, εισερχόμαστε στον ουρητήρα όπου υπάρχει ο λίθος. Για την εξέταση χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, το ουρητηροσκόπιο.

εξωσωματική λιθοτριψία

εξωσωματική λιθοτριψία

Oυρητηροσκόπιο

Oυρητηροσκόπιο

Με τη χρήση λαβίδων γίνεται αφαίρεση του λίθου. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι 48 ώρες και μετά από αυτό ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην εργασία του.

Όταν ο λίθος είναι χαμηλά στον ουρητήρα τότε ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του είναι η ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με Laser. Γίνεται λοιπόν είσοδος του ουρητηροσκοπίου από την ουρήθρα και στη συνέχεια είσοδος στην ουροδόχο κύστη όπου, αφού εντοπίσουμε το ουρητηρικό στόμιο καθετηριάζουμε αυτό με ένα οδηγό ”σύρμα” για να εισέλθουμε έτσι με απόλυτη ασφάλεια στον ουρητήρα.

Προχωρώντας στον ουρητήρα εντοπίζουμε το λίθο και διαμέσου των αυλών που διαθέτει το ουρητηροσκόπιο εισάγουμε την ίνα του Laser με την οποία και εξεχνώνουμε το λίθο. Στη συνέχεια από τον ίδιο αυλό εισάγουμε μια ειδική λαβίδα με την οποία συλαμβάνουμε τα κομματάκια του λίθου και τα απομακρύνουμε.

εξωσωματική λιθοτριψία

εξωσωματική λιθοτριψία

Το τελευταίο μέρος της επέμβασης είναι η τοποθέτηση του Pig Tail. Το Pig Tail είναι ένα μικρό λεπτό σωληνάκι με στριφογυριστά άκρα που τοποθετείται το ένα του άκρο στο νεφρό και το άλλο άκρο του στην ουροδόχο κύστη. Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση του για να ηρεμήσει ο ουρητήρας από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί λόγω του λίθου. Θα αφαιρεθεί μετά περίπου από 20 μέρες ή ένα μήνα ανάλογα.

Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία
Η μέθοδος αυτή είναι η μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζουμε λίθους που βρίσκονται στο νεφρό και έχουν μέγεθος πάνω από 1,5 εκ. Κυρίως με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζουμε τους λίθους που ονομάζουμε κοράλλια. Είναι λίθοι που συνήθως καταλαμβάνουν τους κάλυκες του νεφρού ή και όλο το νεφρό. Αυτό έχει γίνει σιγά σιγά με τα χρόνια, αθόρυβα. Συνήθως τα εντοπίζουμε τυχαία και ενώ κάνουμε μια εξέταση για κάτι άλλο. Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της πρώτης περίπτωσης, του λίθου δηλαδή του 1,5 εκ και πάνω και του κοραλλειοδή λίθου είναι ότι ο πρώτος παρουσιάζεται με κωλικό του νεφρού σε διαφορά με τον άλλο που είναι τυχαίο εύρημα.

Για να αντιμετωπισθεί και η μία και η άλλη περίπτωση χρειάζεται να εισαχθεί ο ασθενής στην κλινική όπου και μετά από ενδελεχή εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο και υπό γενική αναισθησία γίνεται μέσω του δέρματος, στην περιοχή της νεφρικής χώρας, γίνεται είσοδος του νεφροσκοπίου μέσω του οποίου εισέρχονται τα απαραίτητα εργαλεία και κάτω υπό όραση σπάμε το λίθο με ειδικούς υπερήχους ή με την χρήση Laser ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε τα κομμάτια του με αναρρόφηση.

Τέλος αφού ελέγξουμε το εσωτερικό του νεφρού – τους κάλυκες του – για τυχόν συγκρίμματα του λίθου, τοποθετούμε ένα ειδικό καθετήρα στον νεφρό τον οποίο τον αφαιρούμε μετά από 3 – 4 μέρες και ο ασθενής έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα του χωρίς να έχει υποστεί ο νεφρός κάποια ζημιά. Η νοσηλεία που χρειάζεται συνήθως είναι 48 ώρες.

Λίθος Ουροδόχους Κύστεως
Λιθοτριψία λίθου ουροδόχου κύστεως: Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης είναι μια κατάσταση που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή της λόγω των ερεθιστικών συμπτωμάτων που προκαλεί.

Είναι επίσης, τις περισσότερες φορές, απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπισή του προβλήματος. Όταν υπάρχει και υπάρχουν και δυσουρικά προβλήματα, τότε ο πιο ανώδυνος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι η λιθοτριψία με Laser, χωρίς να γίνει τομή, ενδοσκοπικά.

Λίθος Ουροδόχους Κύστεως

Λίθος Ουροδόχους Κύστεως

Δυνατότητα υπερήχου στο σπίτι
Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.