
Λίθος – Ουρητήρα
Αν ο λίθος είναι εκτός νεφρού, τότε αυτό που θα δούμε στην εξέταση αυτή θα είναι ενδεχομένως Υδρονέφρωση ή ακόμη και ουρητηρουδρονέφρωση – διατεταμένος νεφρός από την παρουσία συσσωρευμένων ούρων στον νεφρό ή ακόμη και στο αρχικό τμήμα του ουρητήρα, λόγω της μη αποχέτευσής τους. Άλλες εξετάσεις που όμως θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, λόγω του ότι απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία, θα είναι η Ενδοφέβια Πυελογραφία ή η Αξονική Πυελογραφία χωρίς σκιαγραφική ουσία η οποία εκτός του ότι μπορεί να μας δείξει την ακριβή θέση των λίθων μπορεί να εντοπίσει και να μας καταδείξει λίθους μη ορατούς στην ενδοφλέβια πυελογραφία.

Εξετάσεις για τη Λιθίαση

Εξωσωματική Λιθοτριψία
Ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Πυελογραφία ή σε Αξονική Πυελογραφία για να τεκμηριωθεί η διάγνωση και για να φανεί η ακριβής θέση του λίθου .
Η Εξωσωματική Λιθοτριψία γίνεται πάντα νοσηλεύοντας τον ασθενή σε κλινική ή σε νοσοκομείο όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, Λιθοτρίπτης. Η λιθοτριψία γίνεται χορηγώντας παυσίπονα στον ασθενή και όχι με νάρκωση. Ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει σε ένα ειδικό κρεβάτι πάνω από το οποίο υπάρχει Ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Με το μηχάνημα αυτό εντοπίζουμε το λίθο και στη συνέχεια επικεντρώνουμε πάνω σ’ αυτόν για να μπορούμε να στείλουμε ”κύματα” ενέργειας πάνω στο λίθο. Ο λίθος με τη σειρά του απορροφά την ενέργεια και σπάει σε μικρά κομμάτια ( Συντονισμός ). Τα κομματάκια του λίθου της επόμενες μέρες θα αποβληθούν.
Είναι πάντα απαραίτητος ο έλεγχος, μετά από ένα μήνα περίπου, για να ελέγξουμε τα αποτελέσματα.
Αν ο λίθος βρίσκεται στο κάτω ή τρίτο τριτημόριο του ουρητήρα τότε η εξωσωματική Λιθοτριψία δεν έχει θέση και θα πρέπει να επέμβουμε, ενδοσκοπικά. Στην περίπτωση αυτή γίνεται Ουρητηροσκοπική Λιθοτριψία.

Εξωσωματική Λιθοτριψία

εξωσωματική λιθοτριψία

Oυρητηροσκόπιο
Με τη χρήση λαβίδων γίνεται αφαίρεση του λίθου. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι 48 ώρες και μετά από αυτό ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην εργασία του.
Όταν ο λίθος είναι χαμηλά στον ουρητήρα τότε ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του είναι η ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με Laser. Γίνεται λοιπόν είσοδος του ουρητηροσκοπίου από την ουρήθρα και στη συνέχεια είσοδος στην ουροδόχο κύστη όπου, αφού εντοπίσουμε το ουρητηρικό στόμιο καθετηριάζουμε αυτό με ένα οδηγό ”σύρμα” για να εισέλθουμε έτσι με απόλυτη ασφάλεια στον ουρητήρα.
Προχωρώντας στον ουρητήρα εντοπίζουμε το λίθο και διαμέσου των αυλών που διαθέτει το ουρητηροσκόπιο εισάγουμε την ίνα του Laser με την οποία και εξεχνώνουμε το λίθο. Στη συνέχεια από τον ίδιο αυλό εισάγουμε μια ειδική λαβίδα με την οποία συλαμβάνουμε τα κομματάκια του λίθου και τα απομακρύνουμε.

εξωσωματική λιθοτριψία
Το τελευταίο μέρος της επέμβασης είναι η τοποθέτηση του Pig Tail. Το Pig Tail είναι ένα μικρό λεπτό σωληνάκι με στριφογυριστά άκρα που τοποθετείται το ένα του άκρο στο νεφρό και το άλλο άκρο του στην ουροδόχο κύστη. Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση του για να ηρεμήσει ο ουρητήρας από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί λόγω του λίθου. Θα αφαιρεθεί μετά περίπου από 20 μέρες ή ένα μήνα ανάλογα.
Για να αντιμετωπισθεί και η μία και η άλλη περίπτωση χρειάζεται να εισαχθεί ο ασθενής στην κλινική όπου και μετά από ενδελεχή εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο και υπό γενική αναισθησία γίνεται μέσω του δέρματος, στην περιοχή της νεφρικής χώρας, γίνεται είσοδος του νεφροσκοπίου μέσω του οποίου εισέρχονται τα απαραίτητα εργαλεία και κάτω υπό όραση σπάμε το λίθο με ειδικούς υπερήχους ή με την χρήση Laser ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε τα κομμάτια του με αναρρόφηση.
Τέλος αφού ελέγξουμε το εσωτερικό του νεφρού – τους κάλυκες του – για τυχόν συγκρίμματα του λίθου, τοποθετούμε ένα ειδικό καθετήρα στον νεφρό τον οποίο τον αφαιρούμε μετά από 3 – 4 μέρες και ο ασθενής έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα του χωρίς να έχει υποστεί ο νεφρός κάποια ζημιά. Η νοσηλεία που χρειάζεται συνήθως είναι 48 ώρες.
Είναι επίσης, τις περισσότερες φορές, απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπισή του προβλήματος. Όταν υπάρχει και υπάρχουν και δυσουρικά προβλήματα, τότε ο πιο ανώδυνος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι η λιθοτριψία με Laser, χωρίς να γίνει τομή, ενδοσκοπικά.

Λίθος Ουροδόχους Κύστεως
