Θηλώματα
Ο όρος θηλώματα αναφέρεται στον επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστης από μεταβατικό επιθήλιο. Ο όρος αναφέρεται στη θηλωματώδη μορφή των όγκων που μοιάζουν πολύ με θαμνάκια ή μικρά δεντράκια ή πολύποδες, πολλές φορές μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια. Είναι ο δεύτερος καρκίνος σε συχνότητα μετά τον καρκίνο του Προστάτη. Παρουσιάζεται με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.
Μέθοδος εκλογής για την αφαίρεση των θηλωμάτων της Ουροδόχους Κύστεως αποτελεί πλέον η Μέθοδος TURis.
Καταστάσεις που επιβαρύνουν και πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης των θηλωμάτων είναι η τυχόν χρόνια απόφραξη, αυτό που συμβαίνει στους προστατικούς ασθενείς λόγω παραμελημένου προστάτη, όπου είναι μεγάλη η ποσότητα των ούρων που μένει μετά το τέλος της ούρησης. Ο ασθενής που έχει πρόβλημα με τον προστάτη του δεν ουρεί φυσιολογικά, έχει συχνουρία, νυχτουρία και μεγάλη δυσκολία στο να αδειάσει την κύστη του.
Έτσι μετά το τέλος της ούρησης δεν αδειάζει η κύστη, η οποία μένει μισογεμάτη, άρα είναι διαρκώς γεμάτη με ούρα. Οι τυχόν βλαβερές ουσίες παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα και δρουν για περισσότερο χρόνο βλαβερά στην εσωτερική επένδυση της ουρ. κύστης, δηλαδή τον βλεννογόνο, όπου και εμφανίζονται τα θηλώματα. Η χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης λόγω μόνιμου ουροκαθετήρα, λόγω λιθίασης της κύστης ή χρόνιας λοίμωξης θα μπορούσε να είναι επίσης μια άλλη αιτία.
Μπορεί να είναι εύρημα μικροβιολογικών εξετάσεων, μιας γενικής ούρων δηλαδή που παρουσιάζει λίγα ερυθρά ή μιας αιματουρίας χωρίς πόνο που βλέπει ο ασθενής και απευθύνεται στον γιατρό του. Είναι κανόνας που κυριολεκτικά σώζει ζωές ότι οποιαδήποτε ανώδυνη αιματουρία χρήζει περαιτέρω έρευνας μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κάπου θήλωμα.