ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΟΥΡΩΝ ;

2 Απριλίου, 2021

episxesi ouron

 

Επίσχεση ούρων είναι εκείνη η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής έχει έντονη επιθυμία να ουρήσει αλλά δεν μπορεί και σ’ αυτό οφείλεται ο πολύ δυνατός πόνος που έχει υπομφάλια.

Αίτια της κατάστασης αυτής τις περισσότερες φορές είναι η διόγκωση του προστάτη . Ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη, στην βάση του πέους, και περιβάλει την ουρήθρα ή αν θέλετε είναι γύρω από την ουρήθρα. Καθώς μεγαλώνει, με το πέρασμα των χρόνων , πιέζει την ουρήθρα και η έξοδος των ούρων γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Όσο περισσότερο μεγαλώνει ο προστάτης τόσο πιο δύσκολο γίνεται το πέρασμα των ούρων. Αυτός είναι ο λόγος που μειώνεται η ροή των ούρων και η ακτίνα ούρησης ενώ παρατείνεται ταυτόχρονα ο χρόνος που διαρκεί αυτή.

Η ουροδόχος κύστη για να αντισταθμίσει την κατάσταση αυτή, υπερπλάθει το μυϊκό της τοίχωμα για να μπορεί να εκκενώσει τα ούρα σε μικρότερο χρόνο. Στην αρχή το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, επειδή όμως η υπερπλασία του προστάτη συνεχίζεται, το πέρασμα ανάμεσα από τον προστάτη είναι ολοένα και πιο δύσκολο.

episxesi ouronΈτσι φτάνει κάποια στιγμή που η υπερπλασία του μυϊκού της στοιχείου δεν είναι αρκετή για να μπορεί να εξωθήσει τα ούρα και ‘’δηλώνει’’ αδυναμία. Σε μια πρώτη φάση μένει μια ποσότητα ούρων μετά από κάθε ούρηση που όμως δεν είναι σημαντική. Όταν αυτό το υπόλοιπο ούρων είναι σημαντικό τότε έχουμε την ατελή επίσχεση ούρων. Όταν παρόλο που η ουροδόχος κύστη είναι πλήρης ούρων και ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει τότε έχουμε επίσχεση ούρων .

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αίτιο επίσχεσης μπορεί να είναι και μια οξεία προστατίτιδα, οξεία φλεγμονή του προστάτη που προκαλεί διόγκωση του προστάτη και απόφραξη της ουρήθρας – αδυναμία ούρησης.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις αίτιο επίσχεσης μπορεί να είναι και μία πέτρα που φράζει την δίοδο των ούρων. Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ουροκαθετήρα για την παροχέτευση των ούρων και την ανακούφιση του ασθενούς.

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες δείτε την σελίδα για τον προστάτη.

Posted in Άρθρα by Ανδρέας Μαυρίδης